Ocena zdolności kombinacyjnej siedmiu linii pszenicy ozimej - Zalewski, Dariusz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
Materiał do badań stanowiły mieszańce F2 uzyskane w wyniku krzyżowania półdiallelicznego siedmiu zróżnicowanych linii, wyprowadzonych z odmian pszenicy ozimej: Oregon, Jawa, CWW-3547/56, Longbow, Regina, Hana, Norman. Zdolność kombinacyjną oszacowano według modelu stałego (Griffing, 1956), metoda druga. Wysokość roślin jest warunkowana, oprócz addytywnego działania, także nieaddytywnym działaniem genów, pozostałe cechy są warunkowane addytywnym działaniem genów. Wartościowymi komponentami do krzyżowania są linie Longbow i Oregon.