Nowoczesne metody genotypowania DArT i GBS w hodowli gatunków roślin użytkowych - Pachota, Katarzyna; Niedziela, Agnieszka; Orłowska, Renata; Bednarek, Piotr T. (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2016)
Rozwój nowoczesnych metod genotypowania sprawił, że konieczne staje się ich zaprezentowanie i pokazanie potencjału, jaki niosą generowane przez nie markery DNA dla badań nad roślinami. Niniejsza praca została poświęcona omówieniu markerów DArT i SNP, przy czym w ostatnim przypadku skupiono się na markerach wykorzystujących sekwencjonowanie nowej generacji. Przedstawiono metody uzyskania w/w markerów oraz ich zastosowania w genetyce roślin użytkowych. Nacisk położono na identyfikację markerów cech użytkowych w połączeniu z mapowaniem cech ilościowych, mapowaniem asocjacyjnym i selekcją genomową.