Odporność typu I i II pszenicy i pszenżyta na fuzariozę kłosów - Góral, Tomasz; Walentyn-Góral, Dorota; Wiśniewska, Halina (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2015)
Określano odporności na infekcję (typ I) oraz na rozprzestrzenianie się Fusarium w kłosie (typ II) u 146 odmian i linii pszenicy ozimej oraz 30 linii pszenżyta ozimego. Kłosy inokulowano poprzez opryskiwanie lub punktową iniekcję zawiesiny zarodników Fusarium culmorum do środkowego kłoska w kłosie. Średnia odporność typu I wyniosła 2,4 punkty infekcji dla pszenicy oraz 2,9 dla pszenżyta. Różnica w odporności typu I pomiędzy pszenicą i pszenżytem była istotna statystycznie. Średnia odporność typu II wyniosła 2,4 porażone kłoski dla pszenicy oraz 2,1 dla pszenżyta. Różnica w odporności typu II pomiędzy pszenicą i pszenżytem była istotna statystycznie. Brak było zależności pomiędzy odpornością obu typów. Odporność pszenicy na fuzariozę kłosów określona w warunkach polowych korelowała istotnie ze odpornością typu I oraz II. W przypadku pszenżyta odporność polowa korelowała istotnie jedynie z odpornością typu II.