Wykorzystanie diagramu łodyga i liście do analizy danych w środowisku R - Tartanus, Małgorzata; Kozak, Marcin; Wnuk, Agnieszka (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2011)
Szczególną rolę w analizie danych odgrywa badanie rozkładu zmiennych ilościowych; w tym celu najlepsze okazują się być techniki graficzne. Wśród bogatej oferty różnego rodzaju wykresów wykorzystywanych w tym celu są przede wszystkim histogram, wykres gęstości prawdopodobieństwa i wykres pudełkowy (ang. boxplot). W pracy przedstawiono rzadziej stosowany diagram nazywany łodyga i liście (ang. stem-and-leaf plot), zaliczany do graficzno-tabelarycznych metod wizualizacji danych. Ten wykres wnosi wiele szczegółów do opisu rozkładu zmiennej. Dla zobrazowania przykła-dowych wykresów wykorzystujemy środowisko R.