The influence of formulations containing effective microorganisms on germination capacity of organic seeds

Elżbieta Małuszyńska

e.maluszynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Anna Szydłowska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Danuta Martyniak


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Szymon Dziamba


Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Poland)

Joanna Dziamba


Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Poland)

Abstract

The aim of this study was to evaluate germination capacity after seed treatment with three formulations containing effective microorganisms: EM-Farming, Ema Plus, ISD. The experimental material were the seeds of spring wheat, barley, oats, phacelia, serradella, yellow lupine and blue lupine from organic farming. Germination capacity was evaluated in accordance with the ISTA Rules (2010). Seed treatment with effective microorganisms had no effect on germination capacity of wheat and barley. Only for one variety of oat, (Polar), from four tested, germination capacity was improved after seed treatment, but the difference was not statistically significant. After soaking in the solution of Ema Plus and ISD germination capacity of serradella seed was higher, but the difference was also not statistically significant. After application of each seed treatment the blue lupine germinated slightly better than the control seeds. Seeds of lacy phacelia showed higher germination after application the solution of the ISD. The three formulations with effective microorganisms did not cause significant increase in seed germination, but there were less abnormal seedlings and dead seeds.


Keywords:

effective microorganisms, EM, germination capacity, seed treatment

Dziamba Sz., Dziamba J. 2009. Wpływ sposobów uszlachetniania nasion na wzrost, rozwój i plonowanie roślin. Mat. Konf. „Nauka dla hodowli roślin uprawnych”, Zakopane 02.02-06 II 2009: 65.
Google Scholar

Dziamba Sz., Dziamba J. 2010. Doświadczenia z EM-Farming — rola światła i pożytecznych mikroorganizmów w produkcji roślinnej. Mat. Konf. „Mikroorganizmy w rewitalizacji środowiska — nauka i praktyka. Lublin 23–24 marca 2010: 55.
Google Scholar

Dziąg A., Szczech M. 2011. Oddziaływanie Trichoderma na rozwój różnych gatunków roślin warzywnych i ich wrażliwość wobec B. cinerea. Mat. Konf. „Trichoderma i inne grzyby w nauce i praktyce” Radziejowice 29-30 IX 2011 r.: 32
Google Scholar

Faltyn U., Miszkieło T. 2008. Wpływ efektywnych mikroorganizmów (EM) na zdolność kiełkowania pszenicy jarej. Zesz. Nauk. UP Wroc., Rol. XCII nr 568: 31 — 36.
Google Scholar

Janas R., Grzesik M. 2005. Zastosowanie środków biologicznych do poprawy jakości nasion roślin ogrodniczych. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 45 (2) :739 — 741.
Google Scholar

Janas R., Grzesik M. 2006a. Proekologiczne metody poprawy jakości nasion roślin ogrodniczych. Zeszyty Naukowe Postępów Nauk Rolniczych 2006 z. 510: 213 — 221.
Google Scholar

Janas R., Grzesik M. 2006b. Efektywność biologicznych metod ochrony w uprawach nasiennych roślin leczniczych i ozdobnych. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 46 (2): 727 — 731.
Google Scholar

Janas R. 2009. Możliwości wykorzystania efektywnych mikroorganizmów w ekologicznych systemach produkcji roślin uprawnych. Problemy Inżynierii Rolniczej 3/2009: 111 — 119.
Google Scholar

Małuszyńska E., Szydłowska A. 2009. Wstępna ocena skuteczności wybranych metod zaprawiania nasion do stosowania w rolnictwie ekologicznym — komunikat. Biul. IHAR 252 :27 — 34.
Google Scholar

Międzynarodowe Przepisy Oceny Nasion 2010. Wersja polska 2010. Opracowanie IHAR — PIB ZNIN, Radzików.
Google Scholar

Nowakowska H. 2005. Antagonistic activity of some fungi and Actinomycetes against pathogens of damping-off of sugar beet seedlings. Plant Breeding & Seed Science vol. 52: 69 — 78.
Google Scholar

Okorski A. 2007. Biologiczna ochrona roślin przed chorobami — mechanizmy i perspektywy rozwoju. Post. Nauk Roln. 5/2007 :21 — 36.
Google Scholar

Okorski A., Majchrzak B. 2008. Grzyby zasiedlające nasiona grochu siewnego po zastosowaniu preparatu mikrobiologicznego EM 1. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 48 (4): 1314 — 1318.
Google Scholar

Wolna-Maruwka A., Schroeder-Zakrzewska A., Borowiak K. 2010. Wpływ preparatu EM na stan mikrobiologiczny podłoża przeznaczonego do uprawy pelargonii (Pelargonium × hortorum). Nauka Przyr. Technol. 4,6,#98 :1 — 12.
Google Scholar

www.minrol.gov.pl/ 2011. Materiały z konferencji pt. ”Czy Polsce zagraża spadek żyzności gleb” z dnia 9 lutego 2011 r.
Google Scholar

www.ior.poznan.pl/. 2011. Badania w zakresie ochrony ekologicznych upraw rolniczych/ Efektywne mikroorganizmy w rolnictwie ekologicznym.
Google Scholar


Published
2012-03-29

Cited by

Małuszyńska, E. (2012) “The influence of formulations containing effective microorganisms on germination capacity of organic seeds”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (263), pp. 33–42. doi: 10.37317/biul-2012-0074.

Authors

Elżbieta Małuszyńska 
e.maluszynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Authors

Anna Szydłowska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Authors

Danuta Martyniak 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Authors

Szymon Dziamba 

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Poland

Authors

Joanna Dziamba 

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Poland

Statistics

Abstract views: 97
PDF downloads: 94


License

Copyright (c) 2012 Elżbieta Małuszyńska, Anna Szydłowska, Danuta Martyniak, Szymon Dziamba, Joanna Dziamba

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>