Evaluation of genetic and environmental variability of traits that determine malting quality of spring barley lines from preliminary trials in 2012
Damian Gołębiewski
d.golebiewski@ihar.edu.plSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
Kinga Myszka
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
Anna Fraś
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
Danuta Boros
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
Janusz Burek
Zakład Roślin Zbożowych, Oddział Kraków, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
Dariusz R. Mańkowski
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016
Abstract
Material for the study comprised of 25 lines of spring malt barley and three standard varieties, Blask, Conchita and Suweren tested in pre-registration field trials conducted in 2012. The grain of each line or variety was harvested at three different locations, Bąków, Radzików and Strzelce. The malting value was estimated on the basis of 12 parameters: 1000 grain weight, grain plumpness, total and soluble malt protein, Kolbach index, malt friability, extractability, wort viscosity, diastatic power, content of β-glucan, final fermentation degree and quality index Q. For these parameters coefficients of variation (CV%) and correlation coefficients were calculated as well as two-way analysis of variance and Tukey’s test were performed. Results of the study revealed significant variability of all parameters of technological quality for tested material and allowed to rank the candidate lines of barley for registration according to their usefullnes for malting.
Keywords:
barley, correlations, variability, malting qualityReferences
Analytica — EBC. 2004. Edition EBC Analysis Committee. Hans Carl Getränke–Fachverlag, Nürnberg, ISBN 3-418-00759-7.
Google Scholar
Anioł A. 2010. Wpływ biotechnologii i procesów globalizacji w gospodarce na hodowlę roślin i wspierające ten sektor badania naukowe. Biul. IHAR 256: 3 — 13.
Google Scholar
Bichoński A. 2003. Zmienność i współzależność wybranych cech technologicznych jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 228:105 — 110.
Google Scholar
Gołębiewski D., Myszka K., Burek J., Mańkowski D. R., Boros D. 2012. Badania zmienności genetycznej i wpływu środowiska na cechy determinujące wartość browarną ziarna rodów jęczmienia jarego włączonych do badań przedrejestrowych w 2011 roku. Biul. IHAR 263: 19 — 31.
Google Scholar
Kawka A., Klockiewicz-Kamińska E., Anioła J., Cierniewska A., Gąsiorowski H. 1998. Ocena niektórych wyróżników jakościowych odmian jęczmienia uprawianego w Polsce. Pamiętnik Puławski 112: 89 — 91.
Google Scholar
Klockiewicz-Kamińska E. 2005. Metoda oceny wartości browarnej i klasyfikacja jakościowa odmian jęczmienia. COBORU, Zeszyt 80: 3 — 15.
Google Scholar
Kowalska M., Ruśniak L. 1973. Jęczmień dla przemysłu browarnego. Rozdział w książce pt.: Jęczmień. PWRiL, Warszawa: 230 — 262.
Google Scholar
Kunze W. 2010. Technology Brewing and Malting. 4th updated edition. VLB Berlin. ISBN 978-3-921690-64-2.
Google Scholar
Liszewski M., Błażewicz J., Kozłowska K., Zembold-Guła A., Szwed Ł. 2011. Wpływ nawożenia azotem na cechy rolnicze ziarna jęczmienia browarnego. Fragm. Agron. 28: 40 — 49.
Google Scholar
Mądry W., Mańkowski D. R., Kaczmarek Z., Krajewski P., Studnicki M. 2010. Metody statystyczne oparte na modelach liniowych w zastosowaniach do doświadczalnictwa, genetyki i hodowli roślin. Monografie i Rozprawy Naukowe IHAR — PIB, Nr 34, IHAR — PIB, Radzików.
Google Scholar
Molina-Cano J. L. 1987. The EBC Barley and Malt Committee Index for the evaluation of malting quality in barley and its use in breeding. Plant Breeding 98: 249 — 256.
Google Scholar
Oleksiak T., Mańkowski D. 2007. Stabilność plonowania i zdolność adaptacyjna odmian jęczmienia jarego do warunków Polski. Biul. IHAR 246: 45 — 54.
Google Scholar
Pazera T., Rzemieniuk T. 1998. Browarnictwo. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa. ISBN 83-02-06930-2.
Google Scholar
Pecio A., Bichoński A. 2009, Nawożenie azotem i chemiczna ochrona roślin przed chorobami jako czynniki plonowania jęczmienia jarego. Biul. IHAR 252: 201 — 213.
Google Scholar
Ploch M., Cyran M., Kasztelowicz K., Boros D., Burek J. 2005. Zmienność i współzależność cech jakości jęczmienia browarnego ze zbioru w 2004 roku. Komunikat. Biul. IHAR 235: 155 — 162.
Google Scholar
Polska Norma. 1998. PN-A-79083-6; 79083-8; 79083-10.
Google Scholar
Rae S. J., Macaulay M., Ramsay L., Leigh F., Matthews D., O’Sullivan D. M., Donini P., Morris P.C., Powell W., Marshall D. F., Waugh R., Thomas W.T.B. 2007. Molecular barley breeding. Euphytica 158: 295 — 303.
Google Scholar
SAS Institute Inc. 2009. SAS/STAT 9.2 User’s Guide, Second Edition. Cary, NC, USA: SAS Publishing, SAS Institute Inc.
Google Scholar
Słaboński A. 1976. Jęczmień jary i ozimy. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar
Śmiałowski T., Bichoński A. 2003. Zastosowanie ścieżek do oceny współzależności między wybranymi cechami jęczmienia browarnego. Biul. IHAR 230: 275 — 284.
Google Scholar
Vargas L., Molina-Cano J. L., Hassan S. 1983. A quality index for the assessment of barley varieties. Monatsschr. Brauwissen. 12: 481 — 485.
Google Scholar
Authors
Damian Gołębiewskid.golebiewski@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
Authors
Kinga MyszkaSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
Authors
Anna FraśSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
Authors
Danuta BorosSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
Authors
Janusz BurekZakład Roślin Zbożowych, Oddział Kraków, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
Authors
Dariusz R. MańkowskiZakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016
Statistics
Abstract views: 53PDF downloads: 59
License
Copyright (c) 2013 Damian Gołębiewski, Kinga Myszka, Anna Fraś, Danuta Boros, Janusz Burek, Dariusz R. Mańkowski
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Magdalena Wiśniewska, Danuta Boros, Józef Zych, Nutritional value of selected mixtures of spring cereals with legumes , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 289 (2020): Regular issue
- Lech Boros, Anna Wawer, Magdalena Wiśniewska, Danuta Boros, Effect of genotype and contrasting climate conditions on physical and chemical characteristics of soybean (Glycine max L. Merrill) , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 296 (2021): Regular issue
- Tadeusz Oleksiak, Dariusz R. Mańkowski, The effect of sowing date on winter wheat basing on survey research results , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 244 (2007): Regular issue
- Damian Gołębiewski , Danuta Boros, Kinga Gołębiewska, Anna Fraś , Nutritive and bioactive potential of oat cultivars , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 287 (2019): Special issue
- Danuta Boros, Damian Gołębiewski, Components determining the nutritive and functional values of oat and its relation between hulled and dehulled grains , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 286 (2019): Special issue
- Danuta Boros, Magdalena Wiśniewska, Marlena Gzowska, Józef Zych, Edward Gacek, Improvement of the spring wheat nutritional value by sowing variety mixtures , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 289 (2020): Regular issue
- Marlena Gzowska, Anna Fraś, Magdalena Wiśniewska, Rye as a rich source of prohealthy compounds , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 301 (2024): Regular issue
- Dariusz R. Mańkowski, Biological progress in breeding, seed technology and production of potato in Poland. Part I. Review of quantitative methods applied to estimate of breeding and cultivar progress , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 251 (2009): Regular issue
- Anna Fraś, Impact of bran addition on selected rheological properties of triticale dough and on characteristics of breads , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 297/298 (2022): Regular issue
- Dariusz R. Mańkowski, Zbigniew Laudański, Biological progress in breeding, seed technology and production of potato in Poland. Part V. Estimation of technological progress in potato field production within the years 1986–2003 , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 254 (2009): Regular issue