Evaluation of genetic and environmental variability of traits that determine malting quality of spring barley lines from preliminary trials in 2012
Damian Gołębiewski
d.golebiewski@ihar.edu.plSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
Kinga Myszka
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
Anna Fraś
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
Danuta Boros
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
Janusz Burek
Zakład Roślin Zbożowych, Oddział Kraków, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
Dariusz R. Mańkowski
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016
Abstract
Material for the study comprised of 25 lines of spring malt barley and three standard varieties, Blask, Conchita and Suweren tested in pre-registration field trials conducted in 2012. The grain of each line or variety was harvested at three different locations, Bąków, Radzików and Strzelce. The malting value was estimated on the basis of 12 parameters: 1000 grain weight, grain plumpness, total and soluble malt protein, Kolbach index, malt friability, extractability, wort viscosity, diastatic power, content of β-glucan, final fermentation degree and quality index Q. For these parameters coefficients of variation (CV%) and correlation coefficients were calculated as well as two-way analysis of variance and Tukey’s test were performed. Results of the study revealed significant variability of all parameters of technological quality for tested material and allowed to rank the candidate lines of barley for registration according to their usefullnes for malting.
Keywords:
barley, correlations, variability, malting qualityReferences
Analytica — EBC. 2004. Edition EBC Analysis Committee. Hans Carl Getränke–Fachverlag, Nürnberg, ISBN 3-418-00759-7.
Google Scholar
Anioł A. 2010. Wpływ biotechnologii i procesów globalizacji w gospodarce na hodowlę roślin i wspierające ten sektor badania naukowe. Biul. IHAR 256: 3 — 13.
Google Scholar
Bichoński A. 2003. Zmienność i współzależność wybranych cech technologicznych jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 228:105 — 110.
Google Scholar
Gołębiewski D., Myszka K., Burek J., Mańkowski D. R., Boros D. 2012. Badania zmienności genetycznej i wpływu środowiska na cechy determinujące wartość browarną ziarna rodów jęczmienia jarego włączonych do badań przedrejestrowych w 2011 roku. Biul. IHAR 263: 19 — 31.
Google Scholar
Kawka A., Klockiewicz-Kamińska E., Anioła J., Cierniewska A., Gąsiorowski H. 1998. Ocena niektórych wyróżników jakościowych odmian jęczmienia uprawianego w Polsce. Pamiętnik Puławski 112: 89 — 91.
Google Scholar
Klockiewicz-Kamińska E. 2005. Metoda oceny wartości browarnej i klasyfikacja jakościowa odmian jęczmienia. COBORU, Zeszyt 80: 3 — 15.
Google Scholar
Kowalska M., Ruśniak L. 1973. Jęczmień dla przemysłu browarnego. Rozdział w książce pt.: Jęczmień. PWRiL, Warszawa: 230 — 262.
Google Scholar
Kunze W. 2010. Technology Brewing and Malting. 4th updated edition. VLB Berlin. ISBN 978-3-921690-64-2.
Google Scholar
Liszewski M., Błażewicz J., Kozłowska K., Zembold-Guła A., Szwed Ł. 2011. Wpływ nawożenia azotem na cechy rolnicze ziarna jęczmienia browarnego. Fragm. Agron. 28: 40 — 49.
Google Scholar
Mądry W., Mańkowski D. R., Kaczmarek Z., Krajewski P., Studnicki M. 2010. Metody statystyczne oparte na modelach liniowych w zastosowaniach do doświadczalnictwa, genetyki i hodowli roślin. Monografie i Rozprawy Naukowe IHAR — PIB, Nr 34, IHAR — PIB, Radzików.
Google Scholar
Molina-Cano J. L. 1987. The EBC Barley and Malt Committee Index for the evaluation of malting quality in barley and its use in breeding. Plant Breeding 98: 249 — 256.
Google Scholar
Oleksiak T., Mańkowski D. 2007. Stabilność plonowania i zdolność adaptacyjna odmian jęczmienia jarego do warunków Polski. Biul. IHAR 246: 45 — 54.
Google Scholar
Pazera T., Rzemieniuk T. 1998. Browarnictwo. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa. ISBN 83-02-06930-2.
Google Scholar
Pecio A., Bichoński A. 2009, Nawożenie azotem i chemiczna ochrona roślin przed chorobami jako czynniki plonowania jęczmienia jarego. Biul. IHAR 252: 201 — 213.
Google Scholar
Ploch M., Cyran M., Kasztelowicz K., Boros D., Burek J. 2005. Zmienność i współzależność cech jakości jęczmienia browarnego ze zbioru w 2004 roku. Komunikat. Biul. IHAR 235: 155 — 162.
Google Scholar
Polska Norma. 1998. PN-A-79083-6; 79083-8; 79083-10.
Google Scholar
Rae S. J., Macaulay M., Ramsay L., Leigh F., Matthews D., O’Sullivan D. M., Donini P., Morris P.C., Powell W., Marshall D. F., Waugh R., Thomas W.T.B. 2007. Molecular barley breeding. Euphytica 158: 295 — 303.
Google Scholar
SAS Institute Inc. 2009. SAS/STAT 9.2 User’s Guide, Second Edition. Cary, NC, USA: SAS Publishing, SAS Institute Inc.
Google Scholar
Słaboński A. 1976. Jęczmień jary i ozimy. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar
Śmiałowski T., Bichoński A. 2003. Zastosowanie ścieżek do oceny współzależności między wybranymi cechami jęczmienia browarnego. Biul. IHAR 230: 275 — 284.
Google Scholar
Vargas L., Molina-Cano J. L., Hassan S. 1983. A quality index for the assessment of barley varieties. Monatsschr. Brauwissen. 12: 481 — 485.
Google Scholar
Authors
Damian Gołębiewskid.golebiewski@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
Authors
Kinga MyszkaSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
Authors
Anna FraśSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
Authors
Danuta BorosSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
Authors
Janusz BurekZakład Roślin Zbożowych, Oddział Kraków, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
Authors
Dariusz R. MańkowskiZakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016
Statistics
Abstract views: 53PDF downloads: 59
License
Copyright (c) 2013 Damian Gołębiewski, Kinga Myszka, Anna Fraś, Danuta Boros, Janusz Burek, Dariusz R. Mańkowski
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Dariusz R. Mańkowski, Tadeusz Oleksiak, Factors determining application of certified seed material in farms , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 244 (2007): Regular issue
- Kinga Myszka, Danuta Boros, Search for new genotypes of oats with improved nutritional value and high bioactive properties , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 268 (2013): Regular issue
- Wioletta Dynkowska, Danuta Boros, Factors determining the utilization of various cereal grains for production of renewable energy — a review , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 251 (2009): Regular issue
- Tadeusz Śmiałowski, Janusz Burek, A genetic analyses of selected winter rye (Secale cereale L.) populations in regard to the important agricultural traits. Part I. The epistatic effect of the genes , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 268 (2013): Regular issue
- Dariusz R. Mańkowski, Zbigniew Laudański, Małgorzata Flaszka, Proposal of a method for assessment of biological and technological progress in crops cultivation on the example of winter wheat , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 263 (2012): Regular issue
- Damian Gołębiewski, Beata Kamińska, Janusz Burek, Danuta Boros, Effect of genetic variation and environment on parameters that determine malting quality of new spring barley lines , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 274 (2014): Regular issue
- Zbigniew Laudański, Dariusz R. Mańkowski, Leszek Sieczko, Attempt to evaluate winter wheat cultivation technology on the basis of survey data from individual farms. Part II. Evaluation of cultivation technology , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 244 (2007): Regular issue
- Anna Fraś, Danuta Boros, Influence of environmental conditions on the variability of alkylresorcinols content in winter wheat grain , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 278 (2015): Regular issue
- Dariusz R. Mańkowski, Zbigniew Laudański, Biological progress in breeding, seed technology and production of potato in Poland. Part II. Estimation of quantitative breeding and cultivar progress based on cultivar trials 1957–2003 , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 251 (2009): Regular issue
- Leszek Domański, Dariusz R. Mańkowski, Bogdan Flis, Henryka Jakuczun, Ewa Zimnoch-Guzowska, Multivariate analysis of phenotypic diversity in the tetraploid × diploid hybrid progenies of potatoes , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 264 (2012): Regular issue