Patogeniczność izolatów Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus względem bakłażana (Solanum melongena) i ziemniaka (Solanum tuberosum) - Pastuszewska, Teresa; Gryń, Grzegorz; Lisowska, Małgorzata; Węgierek, Agnieszka (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2010)
Celem przeprowadzonych badań było sprawdzenie patogeniczności 10 izolatów Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms), sprawcy bakteriozy pierścieniowej ziemniaka, uzyskanych z ekstraktów bulw ziemniaka porażonych latentnie chorobą. Wyosobniono 10 izolatów C. michiganensis subsp. sepedonicus i badano ich chorobotwórczość w stosunku do bakłażana (Solanum melongena) i ziemniaka (Solanum tuberosum). Wykazano, że badane izolaty są patogeniczne w różnym stopniu względem ziemniaka i bakłażana.