Występowanie wad bulw ziemniaka w warunkach stosowania insektycydów nowej generacji - Gugała, Marek; Zarzecka, Krystyna; Mystkowska, Iwona (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2010)
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2004–2006 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady należącej do Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Doświadczenie założono metodą losowanych podbloków jako dwuczynnikowe w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: czynnik I — odmiany ziemniaka: Wiking, Mors, Żagiel, czynnik II — sposoby zwalczania stonki ziemniaczanej z udziałem insektycydów: Actara 25 WG w dawce 0,08 kg∙ha-1, Regent 200 SC w dawce 0,1 dm3∙ha-1, Calypso 480 SC w trzech dawkach: 0,05; 0,075; 0,1 dm3∙ha-1 i obiekt kontrolny bez insektycydów. Stosowanie insektycydów przyczyniło się do zmniejszenia wad zewnętrznych i wewnętrznych bulw średnio o 6,1% w porównaniu do obiektu kontrolnego bez ochrony chemicznej. Istotny wpływ na występowanie wad w plonie ziemniaka miały również uprawiane odmiany i warunki pogodowe w latach prowadzenia badań.