Wirulencja populacji Puccinia triticina sprawcy rdzy brunatnej na pszenicy i pszenżycie w Polsce w latach 2016–2017 - Czajowski, Grzegorz; Czembor, Paweł (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2019)
Badaniami objęto grupę 97 jednozarodnikowych izolatów patogenu, zebranych z różnych odmian pszenicy i pszenżyta na terenie Polski. Analizę wirulencji wykonano w oparciu o zestaw blisko-izogenicznych linii pszenicy, które zawierają pojedyncze, znane geny odporności Lr. Zaobserwowano, że większość izolatów pochodzących z pszenżyta posiadało wirulencję wobec trzech genów Lr. Natomiast wśród izolatów pochodzących z pszenicy przeważały izolaty wirulentne wobec innych trzech genów Lr.