Analiza plonu jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) porażonego mączniakiem prawdziwym (Blumeria graminis f. sp. hordei) - Kozdój, Janusz; Mańkowski, Dariusz R.; Czembor, Henryk J. (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Przedstawiono wyniki badań dotyczących analizy struktury morfologicznej rośliny i kłosa oraz elementów struktury plonu ziarniaków z rośliny dwu form jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) podatnej (odm. Pallas) i odpornej (izogeniczna linia P13) na chorobę grzybową wywołaną mączniakiem prawdziwym (Blumeria graminis f. sp. hordei). W fazie dojrzałości pełnej struktura morfologiczna rośliny wyrażona długością pędu, ogólną liczbą pędów w roślinie w tym liczbą pędów produktywnych, niedogonów i pędów suchych były podobne u obu form jęczmienia jarego. Struktura morfologiczna kłosa wyrażona długością kłosa, ogólną liczbą kłosków były także podobne u obu form jęczmienia jarego. Wielkość plonu ziarniaków z rośliny u obu form jęczmienia jarego była determinowana liczbą pędów produktywnych w roślinie (r = 0,82). Plon ziarniaków z rośliny odmiany Pallas (podatnej na mączniak prawdziwy) w porównaniu z izogeniczną linią P13 (odporną) był istotnie niższy o 36,8%. Było to spowodowane niższą (o 34%) liczbą ziarniaków z rośliny i niższą (o 4,1%) masą pojedynczego ziarniaka.