Ocena aktywności α-amylazy w ziarnie odmian kukurydzy zwyczajnej (Zea mays L.) w aspekcie ich wykorzystania do produkcji bioetanolu - Pol-Szyszko, Magdalena; Masojč, Piotr; Doniec, Izabela; Wenda, Agnieszka (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Wzrastające zanieczyszczenie środowiska naturalnego, postępujący deficyt surowców kopalnianych oraz rosnące koszty pozyskiwania paliw konwencjonalnych spowodowały poszukiwanie alternatywnych źródeł energii. Celem pracy było wskazanie odmian kukurydzy zwyczajnej przydatnych do produkcji bioetanolu ze względu na wysoką aktywność amylolityczną ziarna. Aktywność α- amylazy oceniono metodą dyfuzji w żelu agarozowym i na podstawie liczby opadania według metodyki Hagberga-Pertena. Aktywność α- amylazy wahała się w granicach od 0,11 U·ml-1 (Prosna) do 15,45 U·ml-1 (Król) a liczba opadania od 61,0 s (Wilga) do 365,5 s (Blask). Najwyższą aktywność α- amylazy i niską liczbę opadania wykazały odmiany Wigo, Wilga, Cyrkon, Kosmo 230, Boruta, Kasia, Nimba, Iman, Król i Nysa. Ze względu na dużą zawartość endogennej alfa-amylazy, odmiany te mogą okazać się przydatne do produkcji bioetanolu.