Postęp biologiczny w hodowli, nasiennictwie i produkcji ziemniaka w Polsce. Część VI. Ocena postępu biologicznego na podstawie doświadczeń odmianowych i badań ankietowych - Mańkowski, Dariusz R.; Laudański, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W pracy prezentowane są rezultaty podjętej próby oceny postępu biologicznego w hodowli, nasiennictwie i produkcji polowej ziemniaka w Polsce. Na podstawie, uzyskanych wcześniej składowych postępu biologicznego oceniono ich stopień udziału w opisaniu zmienności plonów w doświadczeniach ścisłych i produkcji polowej. Przeprowadzona została także analiza współliniowości oraz interakcji składowych postępu biologicznego. Dokonano podsumowania wszystkich części zaprezentowanego cyklu opracowań.