Znaczenie nawozów zielonych w uprawie ziemniaka jadalnego - Płaza, Anna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W pracy przedstawiono wyniki badań z lat 2001–2004 mające na celu określenie wpływu wsiewek międzyplonowych i międzyplonów ścierniskowych na plonowanie ziemniaka uprawianego w zmiennych warunkach pogodowych. W doświadczeniu badano następujące kombinacje nawożenia międzyplonem: obiekt kontrolny (bez nawożenia międzyplonem), obornik, wsiewka międzyplonowa (lucerna chmielowa, lucerna chmielowa + życica wielokwiatowa), międzyplon ścierniskowy (facelia, facelia — mulcz). Jesienią, w pobranym materiale roślinnym i w oborniku oznaczono zawartość suchej masy i makroelementów (N, P, K, Ca i Mg). W pierwszym roku po zastosowaniu nawożenia międzyplonami uprawiano ziemniaki jadalne. Podczas zbioru oznaczono plon ogólny i handlowy bulw ziemniaka, a po zbiorze zawartość skrobi. Otrzymane wyniki badań pozwalają stwierdzić, że warunki pogodowe w okresie prowadzenia badań istotnie różnicowały plony bulw ziemniaka. Stosowanie wsiewek międzyplonowych (lucerna chmielowa + życica wielokwiatowa i lucerna chmielowa) oraz międzyplonów ścierniskowych (facelia przyorana jesienią, jak i pozostawiona do wiosny w formie mulczu) w pełni zastępuje obornik w nawożeniu ziemniaka.