Poszukiwanie odporności na choroby w miejscowych populacjach buraka - Kużdowicz, Kamilla (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Celem pracy było wyszukanie wśród zgromadzonych w kolekcji form uprawnych rodzaju Beta genotypów odpornych na powschodową zgorzel siewek (Aphanomyces cochlioides Drechsler), chwościk buraka (Cercospora beticola Saccardo), mączniaka prawdziwego (Erysiphe betae), rdzę (Uromyces betae Lev.) i żółtaczkę (wirus BYV). Badania prowadzono w latach 1997–2008 w Oddziale IHAR w Bydgoszczy oraz w Zakładzie Doświadczalnym Hodowli Roślin Strzelce Spółka. z o.o. w Kończewicach. Doświadczenia polowe zakładano w układzie losowanych bloków w 2 lub 4 powtórzeniach. Ocenę wrażliwości na choroby przeprowadzono metodą polową oraz laboratoryjnym testem in vitro. Znaleziono 7 populacji mało podatnych na A. cochlioides (UKR 97/059, UKR 97/129, UKR 97/138, UKR PKA 98/68, UKR PKA 98/89b, UKR PKA 98/89c, UKR PKA 98/252), 8 populacji tolerancyjnych na porażenie przez C. beticola (UKR 99/107, UKR 98/337, SLO KAR 96/530, POL BIA 98/45, POL NAR 99/58, UKR 98/103/CKA, UKR 97/129/CKA, UKR KAR 96/009/CKA) i 1 z wyraźnie zmniejszoną podatnością na U. betae (SLO KAR 96 /512). Niektóre z nich mogą być wykorzystane w programach badawczych i hodowlanych. Wśród zgromadzonych form uprawnych buraka genotypów całkowicie odpornych na choroby nie stwierdzono.