Postęp biologiczny w hodowli, nasiennictwie i produkcji ziemniaka w Polsce. Część III. Ocena ilościowego postępu odmianowego w nasiennictwie oraz w produkcji polowej ziemniaka - Mańkowski, Dariusz R.; Laudański, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Praca prezentuje rezultaty podjętej próby oceny postępu biologicznego w hodowli, nasiennictwie i produkcji polowej ziemniaka w Polsce. Na podstawie informacji pochodzących z kwalifikacji polowej plantacji nasiennych oceniono postęp odmianowy w latach 1994–2003. Natomiast na podstawie danych produkcyjnych oceniono potencjał plonotwórczy odmian ziemniaka znajdujących się w produkcji w latach 1986–2003. Analizy wykonano łącznie i w ramach grup wczesności odmian ziemniaka. Opisano zaobserwowane zmiany.