Występowanie Fusarium spp. na życie ozimym (Secale cereale L.) i podatność różnych genotypów na porażenie przez F. avenaceum (Fr.) Sacc. i F. culmorum (W.G.Sm.) Sacc. - Kiecana, Irena; Cegiełko, Małgorzata; Mielniczuk, Elżbieta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Badania przeprowadzono w latach 2001–2005 na 10 polach uprawnych żyta ozimego w województwie lubelskim. W każdym sezonie wegetacji po przezimowaniu oceniano udział roślin z objawami nekrozy korzeni i pochew liściowych. Odsetek takich roślin wynosił od 3,5 w 2002 do 45 w 2004 roku. Natomiast wartości wskaźników chorobowych wynosiły od 0,7 w 2002 do 22,0 w 2001 roku i różniły się istotnie. Głównym patogenem żyta okazał się F. avenaceum (33,5% wszystkich Fusarium ssp.). W znacznych ilościach wyosabniano także F. culmorum (18,8%) oraz F. poae (8,7%). Badania fitotronowe dotyczące podatności siewek 10 odmian żyta na porażenie przez F. avenaceum nr 24 i F. culmorum nr 33 wykazały, że najbardziej podatne na te patogeny były odmiany Kier oraz Dańkowskie Złote, dla których wartości wskaźników chorobowych wynosiły odpowiednio 58,0 i 64,25 w przypadku infekcji podłoża przez F. avenaceum oraz 88,25 dla odmiany Kier i 70,5 w przypadku odmiany Dańkowskie Złote w kombinacji doświadczenia z F. culmorum. Najmniej podatną na porażenie siewek przez F. avenaceum i F. culmorum okazała się odmiana Gradan F1, dla której wskaźniki chorobowe wynosiły odpowiednio 25,5 i 41,25.