Wpływ poziomu ochrony i nawożenia azotem na plonowanie i skład chemiczny ziarna kilku odmian jęczmienia jarego pastewnego. Część I. Plonowanie - Zbroszczyk, Tomasz; Nowak, Władysław (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W latach 2001–2003 przeprowadzono 3 serie doświadczeń polowych, w których badano wpływ poziomu ochrony i nawożenia azotem na cechy struktury plonu i plon ziarna trzech odmian jęczmienia jarego pastewnego. Porównywano wpływ podstawowego poziomu ochrony chemicznej i pełnego, oraz zróżnicowanego nawożenia azotem (40, 80 i 120 kg azotu na ha ), na strukturę plonu i plon ziarna trzech odmian jęczmienia jarego pastewnego, w tym jednej odmiany nieoplewionej Rastik oraz dwóch oplewionych Bryl i Refren, Stwierdzono istotny wpływ poziomu ochrony na plon ziarna, natomiast wpływ zróżnicowanych dawek azotu nie był udowodniony.