Wpływ poziomu ochrony i nawożenia azotem na plonowanie i skład chemiczny ziarna kilku odmian jęczmienia jarego pastewnego. Część II. Skład chemiczny - Zbroszczyk, Tomasz; Nowak, Władysław (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W latach 2001–2003 przeprowadzono 3 serie doświadczeń polowych, w których porównywano wpływ poziomu ochrony i nawożenia azotem na skład chemiczny ziarna trzech odmian jęczmienia jarego pastewnego. Badano wpływ podstawowego poziomu ochrony chemicznej i pełnego, oraz zróżnicowanego nawożenia azotem (40, 80 i 120 kg azotu na ha ), na zmiany składu chemicznego ziarna trzech odmian jęczmienia jarego pastewnego, w tym jednej odmiany nieoplewionej — Rastik, oraz dwóch oplewionych Bryl i Refren Stwierdzono istotne zróżnicowanie zawartości większości analizowanych składników miedzy odmianami, nawożenie azotem wpływało istotnie tylko na zawartość białka w ziarnie, poziom ochrony istotnie różnicował tylko zawartość P, K i Ca.