Postęp biologiczny w hodowli, nasiennictwie i produkcji ziemniaka w Polsce. Część II. Ocena ilościowego postępu hodowlanego i odmianowego na podstawie doświadczeń odmianowych z lat 1957–2003 - Mańkowski, Dariusz R.; Laudański, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
Praca prezentuje rezultaty podjętej próby oceny postępu biologicznego w hodowli, nasiennictwie i produkcji polowej ziemniaka w Polsce. Na podstawie danych ankietowych wyznaczono wzorzec pomostowy do porównań (zbudowany w oparciu o plony kilku odmian w wieloleciu). Następnie przeprowadzono ocenę ilościowego postępu hodowlanego na podstawie danych z doświadczeń przedrejestrowych oraz ocenę ilościowego postępu odmianowego na podstawie danych z doświad¬czeń porejestrowych. Analizy wykonano łącznie i w ramach grup wczesności odmian ziemniaka.