Oddziaływanie sposobów uprawy roli i pielęgnacji na jednostkową wydajność roślin ziemniaka - Gugała, Marek; Zarzecka, Krystyna; Baranowska, Alicja (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2009)
W latach 2002–2004 przeprowadzono doświadczenie polowe na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego, w którym porównywano wpływ dwóch sposobów uprawy roli: tradycyjnej i uproszczonej oraz siedmiu sposobów pielęgnacji z zastosowaniem herbicydów na jednostkową wydajność roślin ziemniaka. Analiza statystyczna wykazała istotny wpływ sposobów pielęgnacji i warunków pogodowych w latach prowadzenia badań na masę i liczbę bulw pod jedną rośliną oraz średnią masę jednej bulwy. Stwierdzono występowanie wysokiej współzależności pomiędzy liczbą, świeżą i powietrznie suchą masą chwastów a cechami jednostkowej wydajności roślin ziemniaka. Większe ujemne oddziaływanie na jednostkową wydajność roślin wystąpiło przed zbiorem bulw niż na początku wegetacji, tj. przed zwarciem rzędów rośliny uprawnej. Wzrost zachwaszczenia o 1 g powietrznie suchej masy chwastów na m2 spowodował zmniejszenie masy bulw pod 1 rośliną i średniej masy 1 bulwy przed zwarciem rzędów 0 3,27 i 0,62 g, a przed zbiorem ziemniaków o 9,05 i 1,67g.