Ocena efektu stymulacji laserowej nasion pszenicy w zależności od ich wilgotności - Szajsner, Hanna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Materiał do badań stanowiły dwie odmiany pszenicy: Kobra — forma ozima, i Olimpia — forma jara. Doświadczenie dwuczynnikowe laboratoryjne prowadzono na wałkach Künzla w kabinie kiełkowniczej. Celem pracy była ocena cech morfologicznych: długości korzeni zarodkowych, koleoptyli i pierwszego liścia siewek uzyskanych z poszczególnych wariantów. Pierwszy czynnik stanowiły zróżnicowane dawki światła lasera półprzewodnikowego, drugim były czasy pęcznienia ziarniaków, oceniano również interakcję dawka × długość imbibicji. Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej. Bardziej podatną formą na zastosowane czynniki okazała się pszenica ozima Kobra niż forma jara Olimpia. Na uzyskane efekty stymulacji cech morfologicznych siewek, istotny wpływ wywarły zarówno dawka światła laserowego jak i długość imbibicji.