Analiza zmienności i korelacji ważnych cech technologicznych rodów i odmian pszenicy ozimej - Śmiałowski, Tadeusz; Węgrzyn, Stanisław; Stachowicz, Maria (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
W pracy badano zmienność, genetyczne uwarunkowanie i zależność pomiędzy 13 cechami technologicznymi pszenicy ozimej na podstawie analizy laboratoryjnej ziarna 105 obiektów z doświadczeń wstępnych wykonanych przez Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie w 2005 i 2006 roku. Analizy statystyczne wykonano dla każdego roku osobno. Objęły one analizę wariancji, współczynniki zmienności, współczynniki genetycznego uwarunkowania cech oraz współczynniki korelacji fenotypowych i genotypowych. Stwierdzono w każdym roku na podobnym poziomie wartości średnich, współczynników zmienności, genetycznego uwarunkowania cech oraz współczynników korelacji fenotypowych i genotypowych badanych cech. Współczynniki zmienności wahały się od 2,33% dla wydajności mąki do 57,3% dla czasu stałości. Wskaźniki genetycznego uwarunkowania dla badanych cech okazały się zróżnicowane i przyjmowały wartości od 0,40 dla jakości miękiszu do 0,94 dla liczby sedymentacji. Współczynniki korelacji genotypowych okazały się na ogół wyższe od fenotypowych. Stwierdzono istotne dodatnie współczynniki korelacji genotypowe (rg >0,50) pomiędzy liczbą sedymentacji a zawartością białka, wodochłonnością, energią ciasta, objętością chleba, wydajnością mąki, liczbą jakości, jakością miękiszu i gluten indeksem oraz ujemne liczby sedymentacji (LS) z rozmiękczeniem ciasta.