Analiza zdolności kombinacyjnych i odziedziczalność cech plonotwórczych lnu oleistego (Linum usitatissimum L.) - Góral, Halina; Ejsmond, Maciej (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Oceniono wariancję ogólnej (GCA) i swoistej (SCA) zdolności kombinacyjnej, genetyczne i środowiskowe składniki zmienności fenotypowej oraz współczynniki odziedziczalności cech plonotwórczych u lnu oleistego na podstawie mieszańców F2 otrzymanych z krzyżowań w pełnym układzie diallelicznym kilku zróżnicowanych geograficznie odmian. Wykazano istotne zróżnicowanie GCA odmian pod względem wszystkich badanych cech, SCA dla wysokości roślin i masy 1000 nasion oraz efektów krzyżowań odwrotnych w przypadku liczby torebek z rośliny oraz masy 1000 nasion. Współczynniki odziedziczalności w wąskim sensie ocenione z analizy wariancji i regresji potomstwa względem średniej rodziców były wysokie dla wysokości roślin i mniejsze dla liczby nasion z torebki, masy 1000 nasion i plonu nasion z poletka. Zmienność liczby torebek i masy nasion z rośliny wynikała głównie ze zmienności środowiskowej. Cechy te nie były odziedziczalne. Współczynniki odziedziczalności w szerokim sensie miały podobne wartości jak współczynniki w wąskim sensie, co oznacza, że genetyczna zmienność badanych cech warunkowana jest głównie addytywnym działaniem genów i rokuje postęp selekcyjny we wczesnych pokoleniach mieszańcowych.