Efekty zdolności kombinacyjnej w potomstwie wybranych odmian truskawki (Fragaria ×ananassa Duch.) - Kaczmarska, Elżbieta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Przedmiotem badań było pięć form rodzicielskich truskawki oraz mieszańce pokolenia F1, uzyskane w wyniku krzyżowania diallelicznego. Analizę wyników przeprowadzono według trzeciej metody Griffinga, uwzględniającej krzyżowania odwrotne. Otrzymane w ten sposób potomstwa (20 kombinacji) oraz formy rodzicielskie wysadzono w układzie bloków losowych (4 powtórzenia, 30 roślin w każdym powtórzeniu). Celem pracy była ocena efektów ogólnej (GCA) i specyficznej zdolności kombinacyjnej (SCA) oraz efektów krzyżowań odwrotnych (RE) dla pięciu odmian truskawki. W latach 2005–2006 badano następujące cechy roślin: średni plon owoców z rośliny, średnia liczba owoców z rośliny, średnia masa pojedynczego owocu oraz wigor roślin (wyrażony jako średnia liczba liści na roślinie). Analizę statystyczną przeprowadzono na podstawie średnich wyników uzyskanych z pierwszego i drugiego roku owocowania. Oceniane formy rodzicielskie wykazywały zarówno dodatnie, jak i ujemne efekty ogólnej wartości kombinacyjnej. U odmiany Teresa wystąpiły najwyższe dodatnie efekty GCA dla plonu owoców z rośliny, natomiast w przypadku średniej liczby owoców, wartość GCA była ujemna. Odmiany Chandler, Kent i Senga Sengana wykazywały ujemne wartości GCA w stosunku do średniej liczby liści na roślinie. Stwierdzono również ujemne oddziaływanie odmiany Senga Sengana (potwierdzone efektami GCA) na wszystkie analizowane cechy mieszańców. Dodatnie efekty SCA dla wszystkich badanych cech wystąpiły w przypadku kombinacji Kent × Teresa i 1387 × Senga Sengana. Analizując wyniki krzyżowań odwrotnych, w przypadku plonu owoców z rośliny, stwierdzono, że odmiana Senga Sengana da lepsze efekty, jeżeli użyjemy jej jako matki, zaś odmiany Kent i Teresa zastosowane jako formy ojcowskie.