Grzyby porażające korzenie i podstawę źdźbła owsa (Avena sativa L.) - Kiecana, Irena; Mielniczuk, Elżbieta; Cegiełko, Małgorzata; Szołkowska, Aleksandra (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Badania przeprowadzono w latach 2004–006 na polach Hodowli Roślin Danko w Kopaszewie, woj. wielkopolskie. W każdym sezonie wegetacji w fazie dojrzałości późno-woskowej ziarna (87 w skali Tottmana (1987) oceniano porażenie korzeni i dolnych międzywęźli źdźbeł. Odsetek źdźbeł wykazujących objawy chorobowe wynosił od 32 (Rajtar) do 85% (Deresz) w 2004 roku, od 44 (Gniady) do 93% (Breton) w 2005 roku i od 8 (Cwał) do 34.5% (Rajtar) w 2006 roku. Średnio po 3 latach badań udział źdźbeł z objawami nekrozy korzeni i podstawy źdźbeł wynosił od 42% w przypadku odmiany Rajtar do 64 w przypadku odmiany Breton. Analiza mikologiczna chorych roślin wykazała, że przyczyną chorób podsuszkowych owsa, w każdym sezonie wegetacji były grzyby z rodzaju Fusarium, a w szczególności gatunek F. culmorum oraz Bipolaris sorokiniana.