Wpływ odmian i czynników meteorologicznych na zmienność faz fenologicznych ziemniaka - Lutomirska, Barbara (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Przedmiotem badań była ocena znaczenia warunków meteorologicznych i czynnika odmia- nowego w rozwoju roślin ziemniaka. Analizę zmienności występowania i długotrwałości wybranych fenofaz ziemniaka przeprowadzono na podstawie danych dotyczące rozwoju roślin 42 polskich odmian ziemniaka zgromadzonych w okresie 14 lat badań (1984–1997). Badania zależności pomiędzy temperaturą powietrza i gleby, sumą opadów, wartością współczynnika Sielianinowa a okresem przedwschodowego rozwoju kiełków, długotrwałością wschodów, okresem wzrostu elongacyjnego, występowaniem i długotrwałością kwitnienia a także okresem pełnego rozwoju roślin pozwoliły określić znaczenie tych czynników w kształtowaniu wymienionych fenofaz ziemniaka. Następnie wyliczono przedziały ufności wyznaczające wartości graniczne dla ocenianych cech roślin ziemniaka różnej wczesności, co umożliwiło podział odmian na trzy grupy istotnie różniące się, pod względem występowania i długotrwałości głównych fenofaz. Wykorzystanie wyliczonych i podanych w niniejszej pracy wartości granicznych umożliwia prostsze i dokładniejsze, niż dotychczas, charakteryzowanie nowych kreacji hodowlanych ziemniaka odnośnie cech wzrostu i rozwoju roślin.