Wykorzystanie markerów RAPD do oceny zróżnicowania genotypowego polskich odmian pszenżyta ozimego - Kramek, Aneta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
Celem pracy była ocena zróżnicowania genotypowego 22 polskich odmian pszenżyta ozimego za pomocą markerów RAPD. Ocenę polimorfizmu międzyodmianowego przeprowadzono w oparciu o 15 starterów RAPD, które zostały wyselekcjonowane spośród 48 wstępnie testowanych na pięciu genotypach pszenżyta ozimego. Wybrane oligonukleotydy amplifikowały łącznie 135 fragmentów DNA, z których 87 (64,44%) było polimorficznych. Wartość indeksów podobieństwa genetycznego wynosiła średnio 0,862 i wahała się od 0,734 pomiędzy odmianami Malno i Tewo do 0,903 między odmianami Marko i Fidelio. Największy dystans genetyczny w stosunku do pozostałych odmian stwierdzono u odmiany Tewo (0,785), a najbardziej podobną do wszystkich odmian okazała się odmiana Fidelio (0,855). Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono niewielkie zróżnicowanie genotypowe analizowanych odmian pszenżyta ozimego.