Wpływ sposobu przygotowania sadzeniaków na liczbę łodyg w roślinie, plon bulw i jego strukturę - Zarzyńska, Krystyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2008)
W badaniach przeprowadzonych w latach 2005–2007 na dwóch odmianach ziemniaka stosowano trzy sposoby przygotowania sadzeniaków: podkiełkowanie na świetle przez okres 4 tygodni w temperaturze ok. 15°C, poddanie szokowi termicznemu poprzez utrzymanie sadzeniaków w temperaturze 22°C przez okres 7 dni w ciemności, a następnie przeniesienie do temperatury 150 na światło oraz obiekt kontrolny — bez żadnych zabiegów. Celem zastosowania zmiennych temperatur i warunków świetlnych było sprowokowanie jak największej liczby oczek na bulwie do wytworzenie kiełków i łodyg, a w konsekwencji do zwiększenia liczby bulw pod krzakiem. Zastosowany zabieg spowodował wzrost udziału kiełkujących oczek i liczby łodyg w roślinie oraz wpłynął na zmiany w strukturze plonu, chociaż istotność różnic nie została udowodniona.