Fuzarioza kłosów pszenicy. Część 2. Geny oraz loci cech ilościowych (QTL) kontrolujące odporność pszenicy oraz mechanizm ich działania - Góral, Tomasz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2023)
Fuzarioza kłosów jest chorobą powodowaną przez grzyby z rodzaju Fusarium. Choroba porażą wszystkie zboża uprawiane w Polsce. Największe szkody powoduje w uprawach pszenicy zwyczajnej. Szkodliwość fuzariozy kłosów wynika przede wszystkim z zanieczyszczania ziarna wtórnymi metabolitami Fusarium – mykotoksynami. Mają one szkodliwie działanie dla ludzi i zwierząt w przypadku spożycia żywności lub paszy je zawierającej. W drugiej części pracy przedstawiono zagadnienia związane z odpornością pszenicy na fuzariozę kłosów. Scharakteryzowano typy odporności na chorobę. Opisano zidentyfikowane dotychczas geny odporności lub loci cech ilościowych powiązane z odpornością. Dla najważniejszych genów odporności przedstawiono dotychczas zidentyfikowane mechanizmy ich działania.