Porażenie niektórych odmian ziemniaka przez Colletotrichum coccodes (Wallr.) Hughes w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem - Cwalina-Ambroziak, Bożena; Bogucka, Bożena; Trojak, Aldona (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Badania przeprowadzono w latach 1997–1999 na polach Stacji Doświadczalnej w Tomaszkowie. Obiekt badań stanowiły trzy średnio późne odmiany ziemniaka, nawożone azotem w dawkach 30, 60 i 90 kg·ha-1 sposobem rzędowym (zlokalizowanym w redlinę podczas sadzenia) i sposobem powierzchniowo-rzutowym. Podczas okresu wegetacji, na trzy tygodnie przed zbiorem, dokonano oceny nasilenia antraknozy (Colletotrichum coccodes). W laboratorium określono skład ilościowy i jakościowy grzybów wyizolowanych z podstawy losowo pobranych łodyg ziemniaka. Podczas całego okresu badań odmiana Anielka charakteryzowała się istotnie niższym porażeniem przez C. coccodes w porównaniu do pozostałych odmian: Rywal i Salto, na których zanotowane indeksy porażenia wynosiły odpowiednio 18,5, 16,9 i 22,6% w kolejnych latach badań. Stwierdzono zróżnicowane nasilenie antraknozy na badanych odmianach w zależności od dawki nawożenia azotem. Najwyższe porażenie (27%) zanotowano w 1999 roku na ziemniaku nawożonym azotem w najniższej dawce 30 kg·ha-1. Porażenie roślin w kombinacji z nawożeniem zlokalizowanym w redlinę było istotnie niższe w porównaniu z nawożeniem powierzchniowym tylko w trzecim roku badań. Izolacja grzybów z podstawy losowo pobranych łodyg ziemniaka dowiodła licznego udziału grzyba C. coccodes wśród 479 kolonii — 35,5%. Najczęściej był on wyosobniany z odmiany Rywal. Pozostałe patogeny, reprezentowane przez gatunki z rodzaju Fusarium oraz Alternaria alternata, izolowano z łodyg badanych odmian rzadziej — po 8%. Niewiele więcej izolatów grzyba C. coccodes było na roślinach o najniższym nawożeniu, natomiast grzyby z rodzaju Fusarium oraz Rhizoctonia solani częściej zasiedlały łodygi roślin nawożonych azotem w dawce 60 i 90 kg·ha-1.