Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej - Cacak-Pietrzak, Grażyna; Sułek, Alicja (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Doświadczenie przeprowadzono w latach 2005–2006 w hali wegetacyjnej IUNG — PIB w Puławach posługując się wazonami Mitscherlicha (o poj. 7 kg gleby). Badano reakcję nowych odmian pszenicy jarej: Bombona, Raweta, Partyzan, Hewilla oraz rodu NAD 403 na 3 poziomy nawożenia azotem: 1,2; 2,4; 3,6 g N/wazon. Stwierdzono, że badane odmiany pszenicy wykazywały odmienną reakcję na zastosowane w doświadczeniu dawki azotu. W roku 2005 istotny wzrost plonowania przy dawce 2,4 g N/wazon wystąpił u odmian Bombona i Partyzan oraz rodu NAD 403, natomiast odmiana Raweta intensywnie wykorzystywała nawożenie 3,6 g N/wazon. W roku 2006 istotna zwyżka plonu ziarna wystąpiła przy dawce 2,4 g N/wazon u odmian Bombona, Raweta i Partyzan, natomiast odmiana Hewilla plonowała najwyżej przy dawce 3,6 g N/wazon. U wszystkich badanych odmian pszenicy wraz ze wzrostem poziomu nawożenia azotem do dawki 3,6 g N/wazon następowało istotne zwiększenie ogólnej zawartości białka i ilości wymywanego glutenu. Tylko w przypadku rodu NAD 403 zawartość substancji białkowych zwiększała się istotnie do poziomu 2,4 g N/wazon. Zwiększenie dawki azotu powodowało na ogół obniżenie jakości glutenu, a w ziarnie zebranym w roku 2006 również wartości wskaźnika sedymentacyjnego. Poziom nawożenia azotem nie miał wpływu na aktywność enzymów amylolitycznych.