Regulacja zachwaszczenia w uprawie gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench.) odmiany Kora - Kaczmarek, Sylwia; Krawczyk, Roman (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Gryka należy do upraw małoobszarowych, dla których nie ma zarejestrowanych herbicydów. Jest rośliną wrażliwą na większość stosowanych preparatów przeznaczonych do zwalczania chwastów dwuliściennych. W Instytucie Ochrony Roślin w Poznaniu podjęto próbę znalezienia środków, które mogłyby być ujęte w programie ochrony gryki przed chwastami. W przeprowadzonych doświad-czeniach oceniano selektywność herbicydów doglebowych — Afalon Dyspersyjny 450 SC (linuron) w dawkach 1,0 i 1,2 l/ha, Racer 250 EC (flurochloridon) w dawkach 1,0 i 1,2 l/ha, Devrinol 450 SC (napropamid) w dawkach 2,0 i 2,5 l/ha oraz herbicydu nalistnego Nimbus 283 SE (chlomazon + metazachlor) stosowanego w dawce 2,5 l/ha. Wszystkie oceniane środki powodowały przejściowe uszkodzenia roślin, które zanikały w miarę wzrostu rośliny uprawnej. Najbardziej selektywnym preparatem był Devrinol 450 SC w obu ocenianych dawkach.