Frekwencja genotypów dopełniających i restorujących dla systemu cms-T. timopheevi u pszenżyta ozimego - Góral, Halina; Pojmaj, Mirosław; Pojmaj, Renata (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
W latach 2003–2006 otrzymano i oceniono pod względem męskiej płodności mieszańce F1 pszenżyta ozimego pochodzące z krzyżowania męskosterylnych linii z cytoplazmą T. timopheevi z 169 rodami i odmianami, 52 liniami DH otrzymanymi z 6 rodów i odmian oraz 203 liniami DH wyprowadzonymi z 24 mieszańców F1 (donor genów nierestorujących × ród/odmiana). Osiem rodów i odmian (4,7%) przywracało w pełni męską płodność u mieszańców F1, a połowa z nich (52%) charakteryzowała się indeksem restoracji 80–100%. Wśród linii DH otrzymanych z rodów i odmian częściowo restorujących jedna (1,9%) w pełni przywracała płodność, a większość charakteryzowała się indeksem restoracji powyżej 40%. W obu populacjach nie zidentyfikowano linii dopełniających. Dziewiętnaście dopełniających linii DH (9,4%) otrzymano z pokolenia F1 (donor genów nierestorujących × ród/odmiana). Połowa linii z tej populacji (50,7%) charakteryzowała się indeksem restoracji poniżej 40%, a 3 linie (1,5%) w pełni przywracały płodność. Obserwowano interakcję linia męskosterylna × restorer pod względem stopnia przywrócenia męskiej płodności u mieszańców F1.