Wrażliwość kilku odmian kukurydzy i ich form rodzicielskich na herbicydy sulfonylomocznikowe - Gołębiewska, Hanna; Kowalczyk, Maria (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
W pracy przedstawiono wyniki doświadczeń prowadzonych w latach 2003–2005 nad reakcją odmian kukurydzy na herbicydy powschodowe Titus 25 WG + Trend 90 EC i Milagro 040 SC. Badano ich oddziaływanie na wzrost i rozwój odmian o różnym pochodzeniu oraz wpływ na masę kolb, plon ziarna, suchą masę i masę tysiąca ziaren w niekorzystnych dla wegetacji kukurydzy warunkach pogodowych. W doświadczeniach porównywano również tolerancję tych mieszańców na badane środki ochrony z tolerancją ich form rodzicielskich z uwzględnieniem wpływu na cechy morfologiczne i plonowanie.