Efektywność introgresji genów Glu-1 wysokocząsteczkowych glutenin w zwiększaniu wartości wypiekowej ziarna zbóż — przegląd literatury - Pilch, Józef (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
Wysokocząsteczkowe gluteniny kodowane przez kompleksowe loci Glu-1 są obiektem zainteresowania w hodowli odmian jakościowych pszenicy ze względu na (1) związek z jakością ziarna (2) i możliwością introgresji. Praca stanowi przegląd literatury dotyczącej zarówno możliwości introgresji w zbożach, jak i efektów uzyskanych dotychczas w zakresie zwiększania wartości technologicznej ziarna poprzez introgresje alleli Glu-1 wysokocząsteczkowych glutenin. Wykazano, iż wśród roślin zbożowych, introgresje genów Glu-1 uzyskano dotychczas w heksaploidalnej pszenicy T. aestivum L., diploidalnym życie (S. cereale L.), heksaploidalnym pszenżycie (x Triticosecale Witt.) i heksaploidalnym tritordeum. W introgresjach tych gatunki pszenicy (AA) diploidalnej T. monococcum L., T. boeoticum L. i (AA BB) tetraploidalnej jak T. durum Desf., T. dicoccum Schubl., T. turgidum L., T. dicoccoides Schweinf. oraz diploidalne gatunki kozieńców (DS DS) Ae. squarrosa L., (UU) Ae. umbellulata Zhuk., (MM) Ae. comosa Sibth. et Sm., (CC) Ae. markgrafii L. były źródłami nowych homeologicznych genów Glu-1 wysokocząsteczkowych glutenin i efektywnie wykorzystywanymi dla podwyższenia jakości ziarna u roślin zbożowych. Geny te wprowadzano do odmian za pomocą międzygatunkowych i międzyrodzajowych generatywnych krzyżowań zwiększających homologiczną koniugację chromosomów a także za pomocą manipulacji chromosomowych, z których translokacje okazały się najefektywniejszym sposobem wprowadzania obcej chromatyny. Introgresje genów Glu-1 wpływały jedynie na podwyższenie wskaźników technologicznych w sposób indywidualny jednak ich ekspresja technologiczna często była modyfikowana przez supresyjne loci systemu regulacyjnego, głównie genomu pszenicy.