Wpływ następczy deszczowania, niszczenia naci i nawożenia azotem na potencjał plonotwórczy sadzeniaków ziemniaka - Maciejewski, Tomasz; Szukała, Jerzy; Grześ, Stanisław (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
W trzyletnich badaniach realizowanych w Zakładzie Doświadczalnym Gorzyń badano następczy wpływ deszczowania, niszczenia naci i nawożenia azotem na plonowanie sadzeniaków bardzo wczesnej odmiany Aster. Materiał sadzeniakowy pozyskiwano z doświadczeń prowadzonych w latach 1998–2000 w Zakładzie Doświadczalnym Złotniki. Następczy wpływ deszczowania na potencjał plonotwórczy sadzeniaków, wyrażony plonami bulw i skrobi oraz zawartością skrobi, był zależny od przebiegu pogody w okresie wegetacji. Termin niszczenia naci ziemniaków nie miało bezpośredniego wpływu na plon bulw i zawartość skrobi. Sadzeniaki pochodzące z obiektów nawożonych dawką 40 kg N/ha, charakteryzowały się największym potencjałem plonotwórczym.