Możliwości zapobiegania rizoktoniozie ziemniaka w warunkach Pomorza Zachodniego - Bernat, Edward (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2007)
W latach 2003–2005 w Boninie (Pomorze Zachodnie) badano wpływ wiosennego zaprawiania na ograniczenie występowania rizoktoniozy (Rhizoctonia solani) na roślinach i bulwach ziemniaka. Doświadczenia przeprowadzono na średnio późnej odmianie jadalnej Bryza. Badano następujące warianty zaprawiania: kontrola bez zaprawiania, Monceren 250 FS w dawce 60 ml na 100 kg bulw i Pencycuron + JAU 6476 258 FS w dawce 62,5 ml/100 kg. Po zastosowaniu zaprawiania bulw zaobserwowano niższe o 67,5–70,7% porażenie roślin przez rizoktoniozę oraz o 90–92,5% niższy indeks porażenia bulw ospowatością w porównaniu do kontroli. Wiosenne zaprawianie bulw korzystnie wpłynęło na wzrost plonu ogólnego (9–17,7%) oraz plonu handlowego (bulwy o średnicy powyżej 30 mm) — 8,4–9,8% w stosunku do niezprawianych wariantów doświadczenia.