Czystość nasion zbóż ozimych oraz skład botaniczny nasion obcych występujących w ziarnie stosowanym do siewu w gospodarstwach rolnych - Pacoń, Dagmara (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2024)
Jakość ziarna zbóż ozimych wysiewanego w latach 2018-2019 w gospodarstwach rolnych położonych na terenie województwa mazowieckiego oceniono na podstawie analiz laboratoryjnych czystości oraz zawartości nasion obcych. Udział prób spełniających wymagania stawiane dla kwalifikowanego materiału siewnego w pszenicy i pszenżycie był niewielki i wynosił od 6% do 13%. Natomiast w przypadku żyta, każda z badanych prób uległaby dyskwalifikacji. W obu latach badań przekroczenie dopuszczalnej zawartości nasion innych gatunków niż zboża spowodowałoby odrzucenie większej liczby prób żyta i pszenicy, w porównaniu do zawartości ziarniaków innych zbóż. Sytuację odwrotną obserwowano natomiast w pszenżycie. W badanych próbach ziarna wystąpiły również nasiona chwastów zastrzeżonych. Najwięcej prób w których przekroczono ich dopuszczalną zawartość występowało w życie ozimym w 2019 roku, przy czym aż 29% prób zawierało ponad 3 nasiona kąkolu polnego (Agrostemma githago L.).