Wstępna ocena ekstraktów owoców i pędów Actinidia arguta za pomocą profilowania TLC - Kondej, Anna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2024)
Owoce od wieków są nieodłącznym elementem diety człowieka. Jednym z bardzo popularnych owoców, zawierającym wiele składników odżywczych, o wyjątkowym, aromatycznym smaku, jest owoc kiwi, a właściwie owoc Actinidia. Do rodzaju Actinidia należy wiele gatunków, część z nich jest od dawna dostępna handlowo, a niektóre są tzw. , nowością’’ na rynku. Przykładem takiego gatunku jest Actinidia arguta (tzw. mini kiwi), który wyróżnia się mniejszym rozmiarem owoców oraz możliwością spożywania ich wraz ze skórką. Roślina Actinidia arguta jest jednym z najbogatszych źródeł wielu związków biologicznie aktywnych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm; są to m. in. witamina C, witaminy z grupy B i polifenole (flawonoidy oraz kwasy fenolowe). W celu oceny składu chemicznego rośliny Actinidia argura zbadano części zielone tej rośliny oraz jej owoce metodami chromatografii cienkowarstwowej. W badaniu zastosowano profilowanie chemiczne, które potwierdziło wysoką zawartość związków fenolowych oraz naturalnie występujących cukrów.