Diagnostyka latentnej formy bakteriozy pierścieniowej ziemniaka (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus [Spieckermann & Kotthoff] Davies et al.). Test patogeniczności na bakłażanie (Solanum melongena L.) - Pastuszewska, Teresa; Brzozowski, Sebastian (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Obserwowano rozwój objawów bakteriozy pierścieniowej na roślinach bakłażana inokulowanych zawiesinami o zróżnicowanej liczebności komórek Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms) oraz oceniono przydatność testu biologicznego na bakłażanie do potwierdzania pozytywnych wyników testu immunofluorescencyjnego (IFAS). Przez cały okres trwania testu, na roślinach inokulowanych zawiesiną bakterii zawierającą od 101 jtk·ml-1 do 4,8 × 102 jtk·ml-1(jednostki tworzące kolonie·ml-1), nie zaobserwowano żadnych objawów choroby. Natomiast test IFAS potwierdził porażenie latentne roślin (tab. 1 i 2). Objawy obserwowano na roślinach inokulowanych zawiesiną bakterii Cms na i powyżej poziomu 9,1 × 103 jtk·ml-1. Pierwsze objawy porażenia zaobserwowano na roślinach inokulowanych zawiesiną bakterii o najwyższym poziomie inokulum równym 9,1 × 106 jtk·ml-1: po upływie 7 dni od momentu zakażenia, 4 z 10 roślin miały typowe objawy, natomiast po upływie 13 dni objawy wystąpiły na wszystkich roślinach.