Wpływ biostymulacji światłem lasera na wartość siewną nasion i plon wybranych roślin uprawnych - Klimont, Krzysztof (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Badano wpływ światła lasera na wartość siewną nasion soi odm. Mazowia, lucerny mieszańcowej odm. Radius, kapusty białej odm. Kamienna Głowa, kalafiora odm. Pionier GOF, papryki słodkiej odm. Zorza, pietruszki korzeniowej odm. Berlińska PNE, marchwi jadalnej odm. Perfekcja GOF i cebuli zwyczajnej odm. Wolska jak również na plon korzeni marchwi jadalnej i główek cebuli zwyczajnej. Nasiona poddano obróbce promieniami lasera helowo-neonowego (He-Ne) emitującego wiązkę promieni czerwonych o długości fali 632,8 nm i mocy 4 mW/cm2. W badaniach zastosowano 5 wariantów naświetleń: wariant kontrolny (bez biostymulacji) i 4 warianty z biostymulacją (krotność naświetleń: 2, 4, 6 i 8). W laboratorium określono: energię i zdolność kiełkowania oraz procent nienormalnie kiełkujących, twardych i martwych nasion wszystkich badanych gatunków roślin. W polu określono produkcyjność roślin z poletka oraz obsadę roślin na 1 m2 (marchew, cebula). Wszystkie dawki przedsiewnego naświetlania nasion istotnie wpłynęły na przyrost masy główek cebuli zebranych z mikropoletek, a w przypadku marchwi podobnie działały na przyrost masy korzeni dawki 2-krotna i 4-krotna. Wszystkie warianty przedsiewnego naświetlania poprawiały wartość siewną nasion wszystkich badanych gatunków roślin. Ponad to wpływały na wzrost energii i zdolności kiełkowania tylko nasion cebuli i papryki, powodując jednoczesny ubytek udziału siewek anormalnych cebuli. Natomiast dawki 2-krotna i 4-krotna wpływały na poprawę zdolności kiełkowania nasion kalafiora i marchwi, a 4-krotna obniżała wartość tej cechy w przypadku pietruszki. Wartość siewna badanych gatunków nasion poddawanych obróbce promieniami lasera była zróżnicowana i zależała od gatunku rośliny i krotności naświetleń.