Wartość hodowlana linii wsobnych kukurydzy z hodowli w Kobierzycach - Kuriata, Rafał; Topolski, Artur (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Materiał badawczy stanowiło 12 linii wsobnych krzyżowanych z czterema testerami (układ czynnikowy). Doświadczenie zostało założone metodą bloków niekompletnych w trzech powtórzeniach. W okresie wegetacji oraz po zbiorze roślin oceniono: odporność na krzewienie i porażenie głownią oraz zawartość suchej masy i plon ziarna. Stwierdzono istotność wariancji GCA i SCA dla wszystkich badanych cech, najwięcej korzystnych efektów stwierdzono u linii 1728-5. W dziedziczeniu wszystkich cech większą rolę odgrywają geny o działaniu addytywnym.