Wpływ interakcji genotypowo-środowiskowej na plonowanie pszenicy ozimej - Weber, Ryszard; Zalewski, Dariusz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Analizowano zmienność plonowania 8 odmian pszenicy ozimej na Dolnym Śląsku w latach 2001–2003 na podstawie Krajowego Programu Porejestrowego doświadczalnictwa Odmianowego. Plony odmian z pięciu miejscowości — środowisk Polski południowo-zachodniej porównywano w warunkach intensywnej i standardowej uprawy roli. Odmiany Kris, Jawa i Kobra odznaczały się istotnie wyższymi plonami w porównaniu do pozostałych obiektów zarówno w systemie intensywnej uprawy jak również w wariancie standardowym i powinny być zalecane do uprawy na terenie Dolnego Śląska. Natomiast znaczne obniżenie plonowania odnotowano u odmian Zyta i Soraja w systemie uprawy charakteryzującym się niższą dawką nawożenia azotowego i brakiem stosowania fungicydów. Analiza dyskryminacyjna wykazała zróżnicowany wpływ środowiska (miejscowości) na zmienność plonowania odmian pszenicy. Na kompleksach pszennym bardzo dobrym i dobrym uzyskano istotnie wyższe plony w porównaniu do kompleksu pszennego wadliwego i żytniego bardzo dobrego.