Zawartość aminokwasów w ziarnie owsa nawożonego saletrą amonową z dodatkiem mikroelementów - Majcherzak, Edward; Kozera, Wojciech; Nowak, Krystian; Barczak, Bożena (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
Badania polowe nad wpływem nawożenia saletrą amonową z dodatkiem mikroelementów na zawartość aminokwasów w ziarnie owsa realizowano w latach 1999–2001 w Stacji Badawczej ATR w Wierzchucinku k. Bydgoszczy na glebie płowej właściwej. Owies odmiany Komes nawożono saletrą amonową, Magmolem (saletrą amonową wzbogaconą w magnez i molibden), a także saletrą amonową uzupełnioną wieloskładnikowym nawozem mikroelementowym Sonata w dawkach 3 kg∙ha-1 i 6 kg∙ha-1. Uzyskane wyniki badań wykazały, iż nawożenie samą saletrą amonową spowodowało wyraźne obniżenie jakości białka owsa mierzonej wartością wskaźnika aminokwasów egzogennych o 13,21% w odniesieniu do obiektu kontrolnego. Zastosowanie dodatku mikroelementów do saletry amonowej znacząco zmniejsza niekorzystny wpływ nawożenia azotem na jakość białka omawianej rośliny. Wartość wskaźnika aminokwasów egzogennych na obiektach, na których stosowano dodatek mikroelementów jest niższa średnio o 7,96% w porównaniu do kontroli. Słowa kluczowe: aminokwasy, białko, mikroelementy, nawożenie azotem, owies