Wpływ nawożenia azotowego na plon ziarna, zawartość białka i elementy struktury plonu owsa - Tobiasz-Salach, Renata; Bobrecka-Jamro, Dorota (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006)
W latach 1998–2000 przeprowadzono doświadczenia, w których określono wpływ nawożenia azotowego na plon, jego strukturę oraz zawartość białka i azotu w ziarniakach nowych odmian owsa oplewionego i nagoziarnistego. Stwierdzono, że odmiany dodatnio reagowały wzrostem na stosowane dawki azotu. Po zastosowaniu maksymalnej dawki azotu 90 kg·ha-1 odmiany Sławko i Akt uzyskały plony ziarna w wysokości 5,02 t·ha-1 i 3,85 t·ha-1. Wzrastające dawki azotu najsilniej determinowały liczbę kłosków i masę ziarna z wiechy. Liczba ziarniaków z wiechy oraz masa 1000 ziaren nie uległa zmianie pod wpływem zastosowanych dawek nawozów.