Wpływ zmianowania na plonowanie i wartość wskaźnika LAI pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) - Woźniak, Andrzej; Gontarz, Dariusz; Staniszewski, Michał (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
W pracy przedstawiono wpływ zróżnicowanego udziału pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zmianowaniu na plon ziarna i wartość wskaźnika pokrycia liściowego (LAI). Wykazano, że pszenica twarda uprawiana w monokulturze plonowała istotnie niżej (o 0,91–1,13 t∙ha-1) niż w zmianowaniach z 25, 50 i 75% jej udziałem w strukturze zasiewów. Było to wynikiem mniejszej liczby kłosów na 1 m2, niższej masy ziarna z kłosa i mniejszej liczby ziaren w kłosie. Również powierzchnia liści wyrażona wartością (LAI) była istotnie mniejsza w monokulturze niż w zmianowaniu.