Wpływ nawożenia azotowego na plon i jakość bulw nowych odmian ziemniaka skrobiowego - Jabłoński, Kazimierz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
W latach 2001–2003 w doświadczeniach polowych na glebach średnio zwięzłych określano wpływ nawożenia azotowego na plony i niektóre cechy jakościowe nowych skrobiowych odmian ziemniaka: Neptun, Pasja i Skawa. Najwyższy plon bulw stwierdzono u odmiany Neptun (48,6 t/ha), a istotnie najniższy u odmiany Pasja (44,8 t/ha), natomiast najwyższy plon skrobi u odmiany Skawa (10,0 t/ha), a najniższy u odmiany Pasja (8,9 t/ha). Reakcja badanych odmian skrobiowych na nawożenie azotowe była zróżnicowana. Najwyższy plon skrobi u odmiany Neptun stwierdzono przy nawożeniu 150 kg N/ha, natomiast u odmian Pasja i Skawa przy poziomie nawożenia 100 kg N/ha. W miarę wzrostu dawek nawożenia N do 150 kg N/ha u odmian Neptun i Skawa wzrastała ilość bulw z objawami pustowatości i rdzawej plamistości miąższu. Objawów tych chorób nie stwierdzono u odmiany Pasja niezależnie od poziomu nawożenia N. Odmiana Neptun wykazywała dużą podatność na parcha zwykłego, szczególnie przy wyższym poziomie nawożenia azotem.