Genetyczne możliwości ulepszania jakości ziarna pszenicy ozimej Triticum aestivum L. w efekcie hybrydyzacji introgresywnej z Triticum durum Desf. - Pilch, Józef (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
W pracy analizowano wartość technologiczną ziarna 64 ozimych linii introgresywnych T. aestivum L./ T. durum Desf. Ocena technologiczna obejmowała 4 letnie wyniki zawartości białka ogółem (%), wskaźnika sedymentacji Zeleny’ego (ml), liczby opadania (s), wartości wypiekowej (klasy E, A, B, C) i elektroforezę SDS-PAGE wysokocząsteczkowych glutenin. Wyniki te porównano z wynikami uzyskanymi dla odmiany jakościowej Begra. Większość badanych linii wykazywała wartości wskaźników, które dorównywały (klasa A) lub przewyższały (klasa E) odmianę Begra. Zawartość białka klasy E miało 46,8% linii, wskaźnik sedymentacji Zeleny’ego klasy E — 21,8% linii, liczbę opadania klasy E — 96,8% linii i wartość wypiekową klasy E miało 18,6% linii. Wykonana elektroforeza wysokocząsteczkowych glutenin wykazała (1) obecność homeologicznych alleli w loci Glu-A1 i Glu-B1 u 85,9% linii, (2) rozbicie alleliczności w locus Glu- D1 i utworzenie nowej kombinacji podjednostek 5+12 u 6,3% linii, (3) introgresje obcych alleli w loci Glu-1 o nieznanych podjednostkach u 7,8% linii. Uzyskane wyniki wskazują, iż hybrydyzacja introgresywna T. aestivum L. z pszenicą tetraploidalną gatunku T. durum Desf. prowadzić może do pod¬wyższenia wartości technologicznej ziarna u pszenicy ozimej T. aestivum L. wynikającego z introgresji alleli genomów A, B lub efektów pasażowania obcymi chromosomami.