Zdolność kombinacyjna i efekt heterozji komponentów plonu kilku odmian i rodów pszenżyta jarego (X Triticosecale Witt.) - Grzesik, Helena; Węgrzyn, Stanisław; Cichy, Henryk; Milewski, Grzegorz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Oszacowano zdolność kombinacyjną oraz efekt heterozji dla komponentów plonu ziarna kilku mieszańców pszenżyta jarego, pochodzących z krzyżowania w układzie czynnikowym trzech form matecznych z czterema formami ojcowskimi. Doświadczenie z mieszańcami F1 i formami rodzicielskimi przeprowadzono w Krakowie, zaś podobne doświadczenia mieszańcami F2 w Małyszynie. Analizą objęto pięć cech: długość źdźbła, długość kłosa, liczbę i masę ziaren z kłosa oraz masę 1000 ziaren. Analiza wariancji wykazała istotność średniego kwadratu dla ogólnej zdolności kombinacyjnej dla długości kłosa i liczby ziaren z kłosa u form matecznych, zaś dla wszystkich cech u form ojcowskich, z wyjątkiem długości kłosa. Swoista zdolność kombinacyjna była istotna tylko dla długości źdźbła i długości kłosa. Przeciętny efekt heterozji był istotny w F1 dla długości źdźbła, masy 1000 ziaren i masy ziaren z kłosa, zaś w F2 tylko dla długości kłosa.